21 Kasım 2017 Salı

Erciyes Üniversitesi

Tarihçe
Erciyes Üniversitesi, 1978 yılında Kayseri Üniversitesi adı altında kuruldu. 1969'da Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde açılan Gevher Nesibe Tıp Fakültesi, 1977'de kurulan Erciyes Üniversitesi Kayseri İşletme Fakültesi öncülüğe kavuşmuştur. Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü İlahiyat Fakültesi olarak Kayseri'de bulunan ve 1967'de kurulan iki yüksek öğretim kurumu; 1977 yılında Kayseri Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi, 1982 yılında Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak seçildi. Üniversite adı, şehri 15 km. 3916 m ölçülür.
Yükseklikte Erciyes Dağı. Erciyes Dağı, Türkiye'nin en önemli kış ve kayak merkezi. Günümüzde
Erciyes Üniversitesi, 18 fakülte, 3 meslek yüksekokulu, 10 meslek yüksekokulu, 7 enstitü, 6 bölüm, 38 araştırma merkezi ve 1350 yatak ile gelişmiş bir uygulama hastanesidir. Bölgedeki en önemli sağlık kurumları olan Gevher Nesibe Hastanesi'ne ek olarak; Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi, Organ Transplantasyonu ve Diyaliz Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Çocuk Hastanesi ve Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavi Merkezi.

Erciyes Üniversitesi'nin kuruluşu 1968'de Hacettepe Üniversitesi'nde kurulan Gevher Nesibe Tıp Fakültesinden alındı. Üniversitenin kurulmasından sonra İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Mühendislik Bilimleri Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi hizmete girdi. 1992 yılında Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi, 1993 yılında Yozgat Mimarlık ve Mimarlık Fakültesi, 1992 yılında Veteriner Fakültesi, 1997 yılında Nevşehir'de Yozgat'ta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde 2003 yılında Eczacılık Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi, Develi Seyrani Ziraat Fakültesi 2005 yılında Fakültede görev yapmıştır.

Okullar; Nevşehir Sağlık Müdürlüğü ve Yozgat Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Kayseri Atatürk Sağlık Okulu, Sivil Havacılık Koleji, Yabancı Dil Okulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu. Meslek Lisesi; Kayseri Meslek Yüksek Okulu, Hâlil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Lisesi, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu, Koçakinan Meslek Yüksek Okulu, Sosyal Bilimler Meslek Lisesi, Nevşehir Meslek Yüksek Okulu, Yozgat Meslek Yüksek Okulu ve Develi Meslek Yüksek Okulu. Erciyes Üniversitesi Yozgat Bozok Üniversitesi Yozgat Kampüsü, Nevşehir Kampus fakülte, kolej ve meslek yüksekokulu fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu 2007 yılında Nevşehir Üniversitesi'ne bağlandı.

2006 yılında Kocasinan Meslek Yüksekokulu'nun adı Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu olarak değiştirildi.

2010 yılında Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bilim ve edebiyat fakültelerine ayrılmıştır. Buna ek olarak, Atatürk Sağlık Yüksekokulu Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüşmüştür.

Bünyan Meslek Yüksekokulu 2006 yılında kurulmuş, 2010 yılında Tomarza Meslek Yüksekokulu kurulmuş ve 2011 yılında Adalet Meslek Yüksek Okulu başlatılmış ve 2011 yılında eğitim ve öğretime başlanmıştır.

2012'de Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde kuruldu. 2015 yılında Sivil Havacılık Fakültesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne dönüştürüldü. 2013 yılında Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm Fakültesi'ne dönüştürülmüştür.

Pınarbaşı Meslek Yüksekokulu 2016 yılında kurulmuştur.

2016 - 2017 öğretim yılı itibarıyla yaklaşık 2.300 akademik personel mevcut olup yaklaşık 65.000 öğrenci okuyor.

Erciyes Üniversitesi, özellikle 1984'ten sonra eğitim alanında yüksek lisans eğitimine başladı. Bu amaçla, Güzel Sanatlar Enstitüsü Fen Bilimleri Enstitüsü Atatürk, yaklaşık 9,000 öğrenci ve 1.500 lisansüstü öğrencisini bitirdi. Devrim İlkeleri ve Tarihi ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsü.

Erciyes Üniversitesi; eğitim, araştırma ve sağlık hizmetleri. Erciyes Üniversitesi'ndeki altyapı ve hizmet binalarının önemli bir kısmı hayır iş adamları tarafından yaptırılarak döşendikten sonra üniversiteye bağışlandı. Böyle bir uygulama, ülkemiz için yepyeni bir model yarattı. Erciyes Üniversitesi, son yıllarda sağladığı önemli gelişmelere mükemmellik merkezi olma yolunda önemli bir adım atmıştır. Üniversite, bu gelişmelerin, "üniversitemiz" in doğmasına neden olmak için toplumumuzda umduğumuz ve güvendiğimize inandığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder